Marlies Kruijer, auteur

Preview: het nieuwe boek over leven in de Noordoostpolder rond 1960

Een dagje tussen de tulpen.

 

Ieder jaar eind april-begin mei is er het Tulpenfestival in de Noordoostpolder. Tegenwoordig worden er in de Noordoostpolder op grote schaal tulpen geteeld. Tijdens het Tulpenfestival kan je per fiets of per auto een tulpenroute volgen. Ik heb zelf een stuk van de autoroute gereden vanuit Creil naar Urk. Als je uit de Randstad komt, is de Noordoostpolder een oase van rust. Je ziet onafzienbare stukken landbouwgrond met hier en daar een boerderij, onderbroken door kleine dorpjes. In deze periode zie je  een heleboel velden met felle kleuren van de tulpen, vaak meerdere kleuren naast elkaar, een kleurrijke lappendeken. In de dorpjes kan je bloemenmozaïeken bewonderen, van tulpen gemaakt.

 

Tijdens het Tulpenfestival zijn er enkele festival terreinen waar ze ontelbare tulpensoorten bij elkaar hebben gezet in groepjes. Je kan er naar hartenlust fotograferen en de inwendige mens versterken met koffie en gebak of lunch.  Op het terrein bij Renne is een boerderijwinkel waar je streekproducten kan kopen. Natuurlijk rijd je naderhand terug naar huis met een flinke bos tulpen.

 

Een stukje geschiedenis:

Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije en zijn pas in de zestiende eeuw in ons land geïntroduceerd. Het woord tulp komt van het Latijnse woord tulipa: de bloem die lijkt op een tulband.

In de zestiende eeuw kwam de tulp naar Nederland.  De commerciële teelt breidde zich in de negentiende eeuw uit van Haarlem richting de Bloembollenstreek en kwam in de twintigste eeuw ook in andere delen van Nederland terecht.

 

Een gedeelte van de landbouwgrond in de Noordoostpolder bestaat uit minder zware klei. Op een gegeven moment ontdekte men dat die grond uitstekend geschikt was voor teelt van bloembollen. Begin jaren zestig werden de eerste tulpen in de polder geplant. Tegenwoordig worden er ieder jaar zo’n tweeduizend hectare tulpen aangeplant. Deze leveren samen bijna één miljard verkoopbare bollen op. Naast tulpen worden er ook lelies, gladiolen en blauwe druifjes geteeld. De Noordoostpolder is in oppervlakte het derde bloembollenteeltgebied van Nederland. De gemeente Noordoostpolder staat tegenwoordig landelijk gezien op nummer één als het gaat om de teelt van tulpen.

 

Binnenkort worden de bloemen eraf gesneden, om de bollen sterker en groter te laten groeien. Dat heet het toppen van de tulpen. Een goede reden om nog vlug te gaan kijken, voordat dat gebeurt!